понеделник, 1 януари 2007 г.

Боливия-за какво всъщност иде реч



Боливия напоследък събра част от световните симпатии, както и беше заклеймена.
Няма да говоря за президента избран сред индианското население.
Няма да говоря за срещите му с международни лидери, облечен с плетен пуловер, нито за натиска оказан от него върху международните компании добиващи газ в Боливия.
Едно бедстващо население в една богата на ресурси държава, позната до болка история.
За кратко успя да притисне, включително и с армията и със заплахи за национализиране на предпириятията добиващи газ. За кратко, предишните договори неизгодни за Боливия бяха преразгледани и преподписани.

Новината на днешния ден от Боливия е реципрочната мярка спрямо американските граждани.
Като отговор на това че боливийците имат нужда от виза за да влязат в САЩ, боливийското правителство взе мерки за реципрочност.
А именно, нито един американски гражданин вече не може да влезе свободно в Боливия, като отговор на това че боливийските граждани имат нужда от виза за влизане в САЩ.
Според боливийските закони, има 3 групи страни по отношение на визи, в първа няма нужда от виза, втора-има нужда от виза но без консултация, трета-има нужда от виза но с консултация.
Американските граждани влизат в трета група, т.е. с виза с консултация.
По същата причина гражданите на Кроатия, влизат от 2-ра в 1-ва група, т.е. не се нуждаят от виза за влизане в Боливия, понеже Боливийците могат да влизат безвизово там.
EL CONDOR PASA

Няма коментари: